• Home
  • Onze school
    • Onze kernwaarden
    • Missie en visie
    • De Vreedzame School
    • Team
    • Ouders
  • Informatie
    • Kennismaken
    • Informatiegids
    • Jaarkalender
    • Vakanties en vrije dagen
    • Kinderopvang
    • Stagelopen op Den Bijstere
  • Contact

ONZE KERNWAARDEN

Op Den Bijstere staan vier kernwaarden centraal. De kernwaarden zijn;
  • eigenaarschap
  • onderzoeken
  • verbondenheid
  • in beweging
Ze staan in een duidelijk verband met elkaar. Hieronder volgt een beschrijving van de kernwaarden. De kernwaarden gelden voor leerlingen, ouders en het team van Den Bijstere. Wij willen de kernwaarden de komende jaren met betrokkenen uitdragen en verder uitdiepen.

Eigenaarschap

Wij stimuleren dat zowel leerlingen als teamleden eigenaar zijn van hun leerproces en welbevinden.

Wij stimuleren dat zowel leerlingen als teamleden eigenaar zijn van hun leerproces en welbevinden. Door zelf werk te plannen, uit te voeren en te beoordelen, wordt de zelfstandigheid vergroot en worden (eigen) keuzes gemaakt. We zien graag dat kinderen initiatief nemen in hun eigen leren. Kinderen leren verantwoordelijkheid te dragen voor de kwaliteit van het eigen werk, maar ook voor elkaar en elkaars welbevinden.
 
In de groepen 1 en 2 leren kinderen al zorg te dragen voor hun eigen keuzes en werk, doordat we bij kleuters gebruik maken van het keuzebord. Kinderen kiezen hun eigen taakjes en worden hierin begeleid door de leerkracht. In de middenbouw krijgen de kinderen wekelijks een taakbrief. Hierop staan taken waarvoor ze gedurende de week tijd krijgen tijdens zelfstandig werken. Kinderen worden zich bewust van het efficiënt indelen van hun taken en leren hier zelfstandig aan te werken. In de bovenbouw laat de leerkracht de kinderen hierin steeds meer los, ook ter voorbereiding op groep 8 en de overgang naar het voortgezet onderwijs.
 
De taakbrief in de midden- en bovenbouw wordt voor kinderen op maat gemaakt; daar waar zij extra oefening of uitdaging nodig hebben, wordt daarin voorzien. Kinderen formuleren, met behulp van de leerkracht, hun eigen leerdoelen en worden op die manier meer eigenaar van hun eigen leerproces op Den Bijstere. Daartoe organiseren we tweemaal per jaar kindgesprekken en houden leerkrachten gedurende het schooljaar verschillende gesprekjes met kinderen om ze te begeleiden in hun ontwikkeling.
 
Tot slot gaan wij eigenaarschap op korte termijn terugzien in het nieuwe schoolrapport, dat vanaf dan een groeidocument wordt genoemd. Kinderen krijgen een groeidocument waarin zij hun eigen ontwikkeling kunnen terugzien en samen met de leerkracht kunnen vastleggen. Kinderen krijgen in dit document de kans om hun eigen leerdoelen vast te leggen en te evalueren.

Onderzoeken

Wij willen bij kinderen een onderzoekende houding ontwikkelen en behouden.

Wij willen bij kinderen een onderzoekende houding ontwikkelen en behouden. Je leert veel uit jezelf als je daartoe wordt uitgedaagd door anderen en je omgeving. Daarom vinden wij het belangrijk te zorgen voor een uitdagende leeromgeving. Door vakoverstijgend te werken en verbinding te maken tussen de diverse vakgebieden, krijgt de inhoud voor kinderen meer betekenis. We willen opdrachten creëren die aanzetten tot ontdekken, spelen en leren. Dit willen we doen in samenwerking met ouders en externe instanties.
 
Binnen verschillende thema’s gaan kinderen met eigen onderzoeksvragen aan de slag. Daarbij maken wij gebruik van de mogelijkheden in en rondom de school. Tijdens de keuzemiddagen bijvoorbeeld, krijgen kinderen de kans zich te ontplooien op gebieden waarvoor normaal gesproken in een schoolse omgeving nauwelijks of geen ruimte is.
 
Ook binnen het team is onderzoeken en een onderzoekende houding hebben, een kernwaarde. Zo zijn er altijd leerkrachten die zich aan het bijscholen/professionaliseren zijn op een gebied dat voor de schoolontwikkeling van meerwaarde is. We volgen inspiratiebijeenkomsten en organiseren studiedagen, waarin wij uitgedaagd worden om onszelf te blijven ontwikkelen.
 
Een van de facetten die in schooljaar 2016-2017 verder onderzocht zal worden, is de herinrichting van het schoolgebouw: hoe kunnen wij een leeromgeving creëren die aansluit op onze kernwaarden en waarin kinderen overal en altijd tot leren kunnen komen? Ook wordt onderzocht in welke mate wij ons onderwijs nog meer thematisch in kunnen gaan richten en hoe we onze ict-faciliteiten verder uit kunnen breiden.

Verbondenheid

Wij zien verbondenheid als de basis voor samenwerking tussen partijen, waardoor er kan worden afgestemd op de behoeftes van kinderen.

Wij zien verbondenheid als de basis voor samenwerking tussen partijen, waardoor er kan worden afgestemd op de behoeftes van kinderen. Middels een gestructureerde aanpak (De Vreedzame School en coöperatief werken) leren wij de kinderen samen te werken. Wij vinden het belangrijk om ouders te betrekken in de samenwerking met kinderen. Hierbij liggen accenten op ondersteunen en ontmoeten.
 
We houden meerdere keren per jaar thema-afsluitingen en vieringen, die we het Den Bijstere theater noemen. Ook wordt u als ouder regelmatig uitgenodigd om een afsluiting van een thema of een presentatie van De Vreedzame School te komen bekijken.
 
Verbondenheid tussen kinderen zien wij terug in klas overstijgende activiteiten zoals bij thematisch werken, tutorlezen, maatjeswerk en keuzemiddagen. Ook de verbinding tussen ouders en school vinden wij belangrijk. We laten dat blijken middels de inloop (iedere ochtend bent u welkom tussen 08.20 en 08.30 uur), vieringen, het onderwijscafé en kindgesprekken waarbij ook ouders aansluiten. Het onderwijscafé staat tweemaal per schooljaar op de agenda. Alle ouders worden dan uitgenodigd om mee te denken over ontwikkelingen binnen onze school.
 
Ook binnen het team wordt waarde gehecht aan verbondenheid, bijvoorbeeld door intervisiegesprekken tussen leerkrachten, vergaderingen en samenwerking met de benodigde instanties.

In beweging

Wij zijn een school die open staat voor vernieuwingen en ontwikkelingen.

Wij zijn een school die open staat voor vernieuwingen en ontwikkelingen. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Samen met kinderen en ouders zijn we een school in beweging. Beweging zien wij zowel letterlijk als figuurlijk.
 
Fysiek willen wij beweging stimuleren door variërende werkvormen, afwisseling in leren, bewegen en spel. Den Bijstere heeft een vakleerkracht gym in dienst, zodat goed bewegingsonderwijs is gegarandeerd. Daarnaast nodigen het schoolplein en de vele specifieke materialen kinderen uit tot bewegen. De kleuterspeelplaats wordt onder handen genomen, om ook daar op een veilige en meer toekomstgerichte manier beweging in spel terug te laten komen.
 
Beweging zien wij ook terug in figuurlijke zin, bijvoorbeeld door het werken in leescircuits en in de toekomst in rekencircuits. Beweging zit hem voor ons ook in het constant in ontwikkeling zijn, als team. We zorgen voor professionals op diverse gebieden en breiden daarmee onze kennis uit. Beweging zie je zelfs terug in het schoolgebouw, dat een opfrisbeurt krijgt en voor de toekomst klaargestoomd wordt. Qua inrichting gaan wij zorgen voor flexibele werkplekken voor kinderen, zodat zij altijd en overal in het gebouw tot leren komen.
 
Den Bijstere is een school die nieuwe ideeën en ontwikkelingen graag omarmt. Wij blijven in beweging.

                                    CONTACT

Kindcentrum Den Bijstere
Daltonerf 8
5014 HZ Tilburg
© Den Bijstere 2018

013 542 37 72
info.bijstere@tangent.nl

Plan een rondleiding

SITEMAP

Home
Onze school
Informatie
Contact

Fotografie: Maartje Steenbergen
Kleding musical: Feestwinkel XL

Download nu onze app

​​